CONSTRUÇÃO DE UM JOGO PARA REALIZAÇÃO DE EDUCAÇÃO ALIMENTAR E NUTRICIONAL COM O USO DE MÉTODOS ATIVOS DE APRENDIZAGEM: UM RELATO DE EXPERIÊNCIA
Abstract
Food and Nutrition Education is a field of action for Food and Nutrition Security and Health Promotion, and has been considered a strategy for the prevention and control of contemporary nutritional problems. Active methodologies are important instruments that assist in the performance of teaching / learning in food and nutrition education, and reinforce teaching in nutrition as a way of promoting the health of the population becoming effective. The application of recreational activities, has been showing an effective development in the knowledge about food and nutrition, in which they stimulate a better understanding of the subjects approached in a pleasant way. The objective of this article is to describe the experience of building a game as a facilitating tool in the realization of Food and Nutrition Education, with an approach through active learning methods, aimed at elderly diabetics. Currently, there is a growing increase in Diabetes Mellitus worldwide, the elderly public is more susceptible, due to several factors such as population aging and excessive use of medicines inappropriately. With this, the yoke may be a driver for promoting the acquisition of adequate and healthy eating habits, thus providing nutritional alternatives and recommendations for greater care for the elderly diagnosed with Diabetes Mellitus.
Keywords: Playful games, Nutritional Education, Active Methodologies.
References
SILVA, R. H. M.; NEVES, F. S.; NETTO, M. P. Saúde do pré-escolar: uma experiência de educação alimentar e nutricional como método de intervenção. Revista de APS. v. 19. n. 2. 2017.
BRASIL. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Secretaria Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília, DF: A Secretaria, 2012.
MOREIRA, J. R.; RIBEIRO, J. B. P. Prática pedagógica baseada em metodologia ativa: aprendizagem sob a perspectiva do letramento informacional para o ensino na educação profissional. Outras Palavras. vol. 12. n. 2. 2016.
OLIVEIRA, A.M; MASIERO, F; SILVA, O. C.G; BARROS, S.G. Metodologias Ativas De Ensino E Aprendizagem Na Educação Alimentar E Nutricional Para Crianças: Uma Visão Nacional. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento, São Paulo. v.12. n.73. p.607-614. Set./Out. 2018. ISSN 1981- 9919.
CONTENTO, I. Nutrition education: linking research, theory, and practice. Subdury, MA: Jones and Bartlett Publisher; 2007.
COSCRATO G, PINA J.C, MELLO D.F. Utilização de atividades lúdicas na educação em saúde: uma revisão integrativa da literatura. Acta Paul. Enferm. 2010; 23(2):257-63.
MAGALHÃES, A. P. A.; MARTINS, K. C.; CASTRO, T. G. Educação alimentar e nutricional crítica: reflexões para intervenções em alimentação e nutrição na atenção primária à saúde. REME, 16(3): p. 468-470, jul.-set. 2012.
SILVA, I. K. O; MORAIS II, M.J.O. Desenvolvimento de Jogos Educacionais no apoio do Processo de Ensino e Aprendizagem no Ensino Fundamental. Holos, Ano 27, v. 5, 2001.
LINDEN, S. Educação Nutricional: algumas ferramentas de ensino. São Paulo: Livraria Varela, 2015.