PRODUCTION AND CHARACTERIZATION OF BIOACTIVE EXTRACT OF CAMU-CAMU (Myrciaria dubia)

Authors

  • Senhor Federal University of Acre – UFAC; Graduate Program in Food and Nutrition, Federal University of the State of Rio de Janeiro – UNIRIO
  • Senhor Federal University of Acre – UFAC; Department of Biosciences and Technology, Institute of Tropical Pathology and Public Health, Federal University of Goiás - UFG
  • Senhora Graduate Program in Food and Nutrition, Federal University of the State of Rio de Janeiro – UNIRIO
  • Senhora Federal University of Acre – UFAC
  • Senhor Federal University of Acre – UFAC
  • Senhor Graduate Program in Food and Nutrition, Federal University of the State of Rio de Janeiro – UNIRIO; Fluminense Federal University - UFF

Keywords:

Extract, Fruit, Antioxidants, Camu-camu

Abstract

The present study aims to describe the production and characterization of the antioxidant activity of camu-camu extract (Myrciaria dubia), from fruit collected in Rio Branco, Acre, Western Brazilian Amazon Region. A study was carried out based on the production process of the ethanolic extract, with the extraction steps, along with the main analyzes of the antioxidant capacity, with the results of DPPH, FOLIN, FRAP and ORAC.

Author Biography

Senhor, Federal University of Acre – UFAC; Graduate Program in Food and Nutrition, Federal University of the State of Rio de Janeiro – UNIRIO

Doutorando pelo Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição da Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro - UNIRIO. Mestre em Ciências da Saúde na Amazônia Ocidental pela Universidade Federal do Acre - UFAC. Especialista em Nutrição Esportiva com ênfase em Fisiologia do Exercício pela Faculdade Barão do Rio Branco - FAB. Licenciado em Educação Física pelo Claretiano Centro Universitário. Bacharel em Nutrição pela Universidade Federal do Acre - UFAC. Antropometrista pela International Society for the Advancement of Kinanthropometry - ISAK - Nível 1. Membro dos Grupos de Pesquisas em Ciências Imunofisiológicas do Exercício e Saúde e Laboratório de Estudos e Pesquisas da Cultura do Corpo, Educação Física, Saúde e Lazer. Professor do Magistério Superior do Centro de Ciências da Saúde e do Desporto da Universidade Federal do Acre. 

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Published

2024-04-25

How to Cite

Pimenta da Silva, O. L., Lira de Moura, H., Flores Trindade, M. E. ., Shirota Imada, K., Mota de Souza Lima, I., & Junger Teodoro, A. (2024). PRODUCTION AND CHARACTERIZATION OF BIOACTIVE EXTRACT OF CAMU-CAMU (Myrciaria dubia). South American Journal of Basic Education, Technical and Technological, 10(2), 1–6. Retrieved from https://periodicos.ufac.br/index.php/SAJEBTT/article/view/6935

Issue

Section

Artigos Originais Ciências Biológicas

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