TECHNICAL TESTS TO PRODUCT A FERMENTED DRINK BY USING Saccharomyces cerevisiae WITH Euterpe oleracea (AÇAÍ)

Authors

  • Ana Beatriz Gomes Ferreira Instituto Federal de Rondônia (IFRO)/ Universidade Estácio de Sá (ESTÁCIO)
  • Elias Vitor de Moraes Neves Instituto Federal de Rondônia (IFRO)/ Centro Universitário Aparício Carvalho (FIMCA)
  • Camila Ellen Ferreira Oliveira Instituto Federal de Rondônia (IFRO)
  • Edailson de Alcântara Corrêa Instituto Federal de Rondônia (IFRO)

Abstract

Euterpe oleracea (açaí) is a plant which fruit is consumed in the northern region and in the world. This fruit presents nutrients essential to human health. This research aimed to carry out technological tests for the production of a fermented drink using Saccharomyces cerevisiae with the addition of E. oleracea. We developed classical fermentation processes using sucrose 360 g, 12 g of yeast in 2 L of H2O, in vitro. Then, we made the filtration, by the addition of fractions of commercial E. oleracea (10 mL). The results are the production of a drink with alcoholic characteristics and rich in nutrients such as proteins, lipids, fiber, vitamins (C, B1 and B2) with a proportion of 90% over the fermented drink of S. cerevisiae, resulting in an alcoholic content 12.9%. The experiments proved to be efficient in the production of a new drink from the addition of E. oleracea.

Keywords: Açaí. Fermentation. Beverage.

Author Biographies

Ana Beatriz Gomes Ferreira, Instituto Federal de Rondônia (IFRO)/ Universidade Estácio de Sá (ESTÁCIO)

Técnica em Química – IFRO e Acadêmica de Gestão de Qualidade - ESTÁCIO

Elias Vitor de Moraes Neves, Instituto Federal de Rondônia (IFRO)/ Centro Universitário Aparício Carvalho (FIMCA)

Técnico em Química – IFRO e Acadêmico de Farmácia - FIMCA

Camila Ellen Ferreira Oliveira, Instituto Federal de Rondônia (IFRO)

Pós-graduanda em gestão ambiental – IFRO

Edailson de Alcântara Corrêa, Instituto Federal de Rondônia (IFRO)

Graduado em Ciências Biológicas pela Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT (1999). Possui especialização em Biologia Geral pela Universidade Federal de Lavras - UFLA (2001). Mestrado em Ciências da Saúde pela Universidade Federal de Brasília - UnB (2007). Doutorado em Biodiversidade e Biotecnologia pela Rede Bionorte da Amazônia Legal, vinculado Universidade Federal do Amazonas -UFAM e ao Centro de Estudos em Biomoléculas Aplicadas a Saúde - Cebio/ Fiocruz. Foi bolsista do Programa de Formação Doutoral Docente (Prodoutoral pelo IFRO) (2016). Atuou como professor assistente do quadro efetivo da Universidade Federal do Acre - UFAC (2009 a 2010). Atualmente é professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Rondônia - IFRO. Tem experiência nas áreas de Biodiversidade e Biotecnologia com ênfase em Microbiologia, Parasitologia - Leishmaniose (LTA) no Ensino Superior, Técnico e Tecnológico.

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Published

2021-09-04

How to Cite

Beatriz Gomes Ferreira, A. ., Vitor de Moraes Neves, E. ., Ellen Ferreira Oliveira, C. ., & Corrêa, E. de A. (2021). TECHNICAL TESTS TO PRODUCT A FERMENTED DRINK BY USING Saccharomyces cerevisiae WITH Euterpe oleracea (AÇAÍ). South American Journal of Basic Education, Technical and Technological, 8(2), 233–244. Retrieved from https://periodicos.ufac.br/index.php/SAJEBTT/article/view/4323

Issue

Section

Ciências Biológicas

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