FOOD HABITS AND BMI OF ARACAJUAN UNIVERSITY UNIVERSITIES IN THE NUTRITION COURSE
Keywords:
Eating Habits; Body Mass Index; Students.Abstract
The present study aimed to associate the eating habits and the Body Mass Index (BMI) of university students in the Nutrition course at a private university in Aracaju-SE. The Eating Attitudes Test (EAT-26) questionnaire was used for data collection. Nutritional status was classified using BMI. To compare the frequency of responses, the chi-square test was applied. Through the analysis of BMI, the results showed a predominant normal nutritional status (55.4%), followed by underweight (26.8%). Regarding EAT-26, it should be noted that 25% of university students believe they have self-control over food. However, 16.1% are terrified by the idea of getting fat. Finally, it was observed that, although Nutrition students have the necessary knowledge about food and are future disseminators of a healthy lifestyle, this does not seem to be sufficient to prevent inappropriate health practices and disharmony in nutritional status.
References
CCAJIA, C. E. S. Actividad física y hábitos alimentarios en el IMC de los estudiantes de la Facultad de Ingeniería Agrícola de la Universidad Nacional del Altiplano. Universidad Nacional del Altiplano, 2019. Disponível em http://repositorio.unap.edu.pe/handle/UNAP/11424, [acesso 31 mar 2020].
BECERRA-BULLA, F.; PINZÓN-VILLATE, G.; VARGAS-ZARATE, M.; MARTÍNEZ-MARÍN, E. M.; CALLEJAS-MALPICA, E. F. Cambios en el estado nutricional y hábitos alimentarios de estudiantes universitarios. Bogotá, D.C. 2013. Revista de la Facultad de Medicina, v. 64, n. 2, p. 249–56, 2016.
CARDOZO, M.; SANTOS, C. R. B.; NASCIMENTO, H. S.; SANTOS, I. P. G. Ambientes alimentares universitários: percepções de estudantes de Nutrição de uma instituição de ensino superior. DEMETRA: alimentação, nutrição & saúde, v. 12, n. 2, p. 431–45, 2017.
SILVA, S. C. M.; SANTOS, D. S.; CARNEIRO, M. S.; CARVALHO, I. L. P.; AIRES, C. N. Comportamento de risco para anorexia nervosa em universitários do curso de nutrição em uma instituição de ensino superior em Belém-PA. Revista Eletrônica Acervo Saúde, v. sup.17, n. 17, p. 1–7, 2019.
PÉREZ, O. M.; ZAMORA, P. G. G.; PERALES, C. A. Factores determinantes de conductas alimentarias de riesgo y su prevalencia en estudiantes del área de ciencias de la salud. IBN SINA, v. 10, n. 1, p. 14–14, 2019.
COSTA, D. G.; CARLETO, C. T.; SANTOS, V. S.; HAAS, V. J.; GONÇALVES, R. M. D. A.; PEDROSA, L. A. K. Qualidade de vida e atitudes alimentares de graduandos da área da saúde. Revista Brasileira de Enfermagem, v. 71, n. 1, p. 1642–1649, 2018.
REYNA, N. P. Hábitos alimentarios y estado nutricional de los estudiantes de enfermería, Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas, Chachapoyas. Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza, 2018. Disponível em http://repositorio.untrm.edu.pe/handle/UNTRM/1692, [acesso 3 abr 2020].
BLANCO, M. E. C. Hábitos Alimenticios en estudiantes de la Universidad Mayor, Real y Pontificia de San Francisco Xavier de Chuquisaca. Bio Scientia, v. 2, n. 4, p. 91–101, 2019.
NARVAEZ, S. R.; CANTO, M. O. Conocimientos sobre alimentación saludable en estudiantes de una universidad pública. Revista chilena de nutrición, v. 47, n. 1, p. 67–72, 2020.
LOPES, L. S.; FREITAS, L. M. S. M.; ALVES, S. M.; MEDEIROS, M. O. Estudo sobre a qualidade de vida dos estudantes da Universidade Federal de Rondonópolis, MT utilizando dados comportamentais. Biodiversidade, v. 18, n. 2, p. 28–47, 2019.
CONTRERAS, S. E. A.; ORTÍZ, R. M.; GUARDADO, A. C. R.; CÁRDENAS, J. A. G. Estilo de vida y alimentación saludable, en estudiantes del CUVALLES de la UDG. Revista Electrónica Sobre Cuerpos Académicos y Grupos de Investigación, v. 6, n. 12, p. 1–14, 2020.
BIGHETTI, F. Tradução e validação do Eating Attitudes Test (EAT-26) em adolescentes do sexo feminino na cidade de Ribeirão Preto – SP. Universidade de São Paulo, 2003. Disponível em http://www.teses.usp.br/teses/disponiveis/22/22133/tde-12042004-234230/, [acesso 31 mar 2020].
HINKLE, D. E.; WIERSMA, W.; JURS, S. G. Applied Statistics for the Behavioral Science. Boston: Houghton Mifflin, 2003.
OLIVEIRA, J.; FIGUEREDO, L.; CORDÁS, T. A. Prevalência de comportamentos de risco para transtornos alimentares e uso de dieta “low-carb” em estudantes universitários. Jornal Brasileiro de Psiquiatria, v. 68, n. 4, p. 183–190, 2019.
OLIVEIRA, T. C.; BERING, T.; OLIVEIRA, J. R. T.; SEGRI, N. J. Comportamento alimentar e imagem corporal em universitárias do curso de nutrição. Sigmae, v. 8, n. 2, p. 771–778, 2019.
MENON, A. M.; BLANCO, M. B.; BERNARDELLI, M. S. Ações de intervenção e orientação nutricional para estudantes com transtornos alimentares no Brasil: Uma revisão sistemática de literatura. Revista Conhecimento Online, v. 2, n. 11, p. 93–113, 2019.
MAIA, R. G. L.; FIORIO, B. C.; ALMEIDA, J. Z.; SILVA, F. R. Estado nutricional e transtornos do comportamento alimentar em estudantes do curso de graduação em nutrição do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, Ceará, Brasil. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, v. 13, n. 1, p. 135–145, 2018.