FOOD HABITS AND BMI OF ARACAJUAN UNIVERSITY UNIVERSITIES IN THE NUTRITION COURSE

Authors

  • Mara Dantas Pereira Universidade Tiradentes - UNIT
  • Míria Dantas Pereira Universidade Tiradentes - UNIT
  • Cristiane Kelly Aquino dos Santos Universidade Tiradentes - UNIT
  • Estélio Henrique Martin Dantas Universidade Tiradentes - UNIT

Keywords:

Eating Habits; Body Mass Index; Students.

Abstract

The present study aimed to associate the eating habits and the Body Mass Index (BMI) of university students in the Nutrition course at a private university in Aracaju-SE. The Eating Attitudes Test (EAT-26) questionnaire was used for data collection. Nutritional status was classified using BMI. To compare the frequency of responses, the chi-square test was applied. Through the analysis of BMI, the results showed a predominant normal nutritional status (55.4%), followed by underweight (26.8%). Regarding EAT-26, it should be noted that 25% of university students believe they have self-control over food. However, 16.1% are terrified by the idea of ​​getting fat. Finally, it was observed that, although Nutrition students have the necessary knowledge about food and are future disseminators of a healthy lifestyle, this does not seem to be sufficient to prevent inappropriate health practices and disharmony in nutritional status.

Author Biographies

Mara Dantas Pereira, Universidade Tiradentes - UNIT

Graduada em Psicologia pela Universidade Tiradentes (UNIT), Aracaju, Sergipe, Brasil. Membro Sênior da Liga de Psicanálise Tiradentes (LIPT/UNIT); Colaboradora e Pesquisadora no Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH/UNIT) e Membro do Grupo de Pesquisa Educação, Tecnologias e Contemporaneidade (GPETEC/UNIT).

Míria Dantas Pereira, Universidade Tiradentes - UNIT

Graduada em Farmácia pela Universidade Tiradentes (UNIT), Aracaju, Sergipe, Brasil. Colaboradora e Pesquisadora no Laboratório de Biociências da Motricidade Humana (LABIMH/UNIT).

Cristiane Kelly Aquino dos Santos, Universidade Tiradentes - UNIT

Graduação em Educação Física Licenciatura pela Universidade Federal de Alagoas e Bacharelado pela Universidade Tiradentes. Técnica em esportes aquáticos, Especialização em Saúde da Família HU/UFS, Mestrado em Educação Física pela Universidade Federal de Sergipe e Doutoranda em Saúde e Ambiente UNT/SE.

Estélio Henrique Martin Dantas, Universidade Tiradentes - UNIT

Possui Licenciatura Plena em Educação Física pela Escola de Educação Física do Exercito (1979), Bacharel em Ciências Militares pela Academia Militar das Agulhas Negras (1972), Mestrado em Operações Militares, (1981), Mestrado em Educação Física pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (1985), Mestrado em Educação pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (1986) e Doutorado em Educação Física pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (1988). Livre Docente em Educação Física pela Universidade Federal Fluminense (1994), realizou pós-doutoramento em Psicofisiologia na Universidade Gama Filho (1998), em Fisiologia na Universidad Católica San Antonio de Murcia (2001) e um estágio de investigação na Universidad de Valencia (Espanha - 2010). É Presidente de Honra da Rede Euroamericana de Motricidade Humana. Professor Titular aposentado da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, atua no presente como professor permanente do Programa de Pós-graduação Stricto Sensu em Enfermagem e Biociências da Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro - UNIRIO e Professor Titular da Universidade Tiradentes - UNIT.

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Published

2021-06-29

How to Cite

Dantas Pereira, M., Dantas Pereira, M., Aquino dos Santos, C. K. ., & Martin Dantas, E. H. (2021). FOOD HABITS AND BMI OF ARACAJUAN UNIVERSITY UNIVERSITIES IN THE NUTRITION COURSE. South American Journal of Basic Education, Technical and Technological, 8(1), 222–234. Retrieved from https://periodicos.ufac.br/index.php/SAJEBTT/article/view/3459

Issue

Section

Ciências da Saúde