DOSES DE BACILLUS SUBTILIS NA PRESENÇA E AUSÊNCIA DE MOLIBDÊNIO EM DOIS CULTIVARES DE SOJA
Keywords:
Glycine max (L.) Merrill. Bactérias Diazotróficas. Micronutriente.Abstract
The present work aimed to evaluate the efficiency of a commercial product (p.c) based on B. subtilis, in the increase of biomass, nodulation and soybean productivity in the presence and absence of the use of molybdenum and nutrient contents in the seeds. The experiment was installed in a greenhouse, in a completely randomized design, in a 5x2x2 factorial scheme, consisting of 5 doses of products based on B. subtilis (0; 0.25; 0.50; 0.75 and 1 L for each 50 kg of seeds) applied in Ve of soybeans, with or without molybdenum via leaf (V3) and two soybean cultivars (Monsoy 7110 RR2 IPRO and BMX Power RR), with four replications. There were significant differences between cultivars for number of nodes per plant, dry mass of plants, mass of 100 seeds, levels of nitrogen, phosphorus, calcium and magnesium seeds. There was an interaction between cultivars and molybdenum for shoot length, number of nodes, number of pods per plant and productivity per plant, with some antagonistic results. The levels of N, P, K, Ca and Mg were within the appropriate range in the seeds and for S the levels were above this range as verified in other studies.
Keywords: Glycine max (L.) Merrill. Diazotrophic bacteria. Micronutrient.
References
ARAÚJO, F.F. Efeito de Bacillus e seus metabólitos na competitividade e nodulação da soja (Glycine max [L.] Merrill) por Bradyrhizobium. Londrina: Universidade Estadual de Londrina, 1995. 117p. Tese de Mestrado.
ARAÚJO, F. F. Inoculação de sementes com Bacillus subtilis formulado com farinha de ostras e desenvolvimento de milho, soja e algodão .Ciência e Agrotecnologia, Lavras-MG, v,32, n.2, p. 456-462, 2008.
ARAÚJO, F. F.; HUNGRIA, M. Nodulação e rendimento de soja co-infectada com Bacillus subtilis e Bradyrhizobium japonicum / Bradyrhizobium elkanii. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 34, p. 1633-1643, 1999.
BRAGA JUNIOR, G. M. ; CHAGAS, L. F. B. ; AMARAL, L. R. O. ; MILLER, L. O. ; CHAGAS JUNIOR, A. F. Efficiency of inoculation by Bacillus subtilis on soybean biomass and productivity. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, Recife, v.13, n.4, e5171, 2018.
CERETTA, C. A.; PAVINATO, A.; PAVINATO, P. S.; MOREIRA, I. C. L.; GIROTTO, E.; TRENTIN, E. F. Micronutrientes na soja: Produtividade e análise econômica. Ciência Rural, Santa Maria, V.35, n.3, p576-581, 2005
DOURADO NETO, D.; DARIO, G. J. A.; MARTIN, T. N.; SILVA, M. R.; PAVINATO, P. S.; HABITZREITER. Adubação mineral com cobalto e molibdênio na cultura da soja. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v.33, suplemento 1, p.2741-2752, 2012.
LANNA FILHO, R.; FERRO, H. M.; PINHO, R. S. C. Controle biológico mediado por Bacillus subtilis. Revista Trópica: Ciências Agrárias e Biológicas, v.4, n.2, p.12-20, 2010.
MALAVOLTA, E; VITTI, G. C.; OLIVEIRA, S. A. Avaliação do estado nutricional das plantas. Princípios e aplicações. 2ª ed. Piracicaba : POTAFOS, 1997, 319p.
MAZZUCHELLI, R. C. L.; MANRIQUE, A. E. R.; ARAÚJO, F. F.; MAZZUCHELLI, E. H. L. Formas de aplicação de Bacillus subtilis no desenvolvimento inicial da soja. In: XXXIV CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 28/07 a 02/08/2013, Florianópolis, ANAIS, S.B.C.S., Viçosa, 2013, p.1-3.
MOREIRA, F. M. S.; SIQUEIRA, J. O. Microbiologia e bioquímica do solo. 2. ed. Lavras: UFLA, 2006. 729 p.
OLIVEIRA, C. O. e; PINTO, C. C.; GARCIA, A.; BETTIOL, J. V. T.; SÁ, M. E. de, LAZARINI, E. Produção de sementes de soja enriquecidas com molibdênio. Revista Ceres, Viçosa, v. 64, n. 3, p. 282-290, Junho, 2017.
OLIVEIRA, C. O. E; LAZARINI, E.; TARSITANO, M. A. A.; PINTO, C. C.; SÁ, M. E. de. Custo e lucratividade da produção de sementes de soja enriquecidas com molibdênio. Pesquisa Agropecuária Tropical. vol.45, n.1, pp.82-88, 2015.
RICHARDSON, A. E. Prospects for using soil microorganisms to improve the acquisition of phosphorus by plants. Australian Jounal of Plant Physiology, v. 28, p. 897–906, 2001.
SAHARAN, B.S.; NEHRA, V. Plant growth promoting rhizobacteria: a critical review. Life Sciences and Medicine Research, v.2011, p.1-30, 2011.
URANO, E. O. M.; KURIHARA, C. H.; MAEDA. S.; VITORINO, A. C. T.; GONÇALVES, M. C.; MARCHETTI, M. E. Determinação de teores ótimos de nutrientes em soja pelos métodos chance matemática, Sistema integrado de diagnose e recomendação e diagnose da composição nutricional, Revista Brasileira de Ciência do Solo, v.31, n.1, p.63-72, 2007.
VIEIRA JÚNIOR, J. R.; FERNANDES, C. de F.; SILVA, M. S. da; ANTUNES JÚNIOR, H.; SILVA, D. S. G. da; SILVA, U. O. da. Rizobactérias como agentes de controle biológico e promotores de crescimento de plantas. Porto Velho, RO: Embrapa Rondônia, 2013. 15 p.
VITTI, G. C.; TREVISAN, W. Manejo de macro e micronutrientes para alta produtividade da soja. Informações Agronômicas. Piracicaba, 90, p.1-16, 2000.