Portugês
Abstract
This research had as main objective evaluate and compare the soybean oil consumption in a Food and Nutrition Unit, in relation to the values recommended by the Worker’s Meal Program (PAT). For seven days, the oil used in the food and the oil available in the buffet were weighed. The data were transformed in per capita consumption and they were compared with the values recommended by the PAT. A descriptive statistic was used, through the Wilcoxon Nonparametric Test with 5% significance values. The average of 20,0mL per capita consumption was adequate according to the PAT; however, the consumption was high whenever fried foods were offered, almost 50% of evaluated days. The conclusion is that on the days the unit offered fried foods, the oil quantity exceeded the maximum limit recommended by the PAT, a worrying factor because a high fat consumption is related with the development of chronic diseases.
References
[2] BARCELOS, Giovanna Tedesco; RAUBER, Fernanda; VITOLO, Márcia Regina. Produtos processados e ultraprocessados e ingestão de nutrientes em crianças. Ciência & Saúde, Porto Alegre, v. 7, n. 2, p.155-161, set. 2014. Disponível em: <http://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/faenfi/article/view/19755/12525>. Acesso em 08 outubro 2019.
[3] MENDONÇA, Lígia Aurélio Bezerra Maranhão. Avaliação da quantidade de óleo de soja utilizada para o preparo de arroz e feijão no almoço em uma Unidade de Alimentação e Nutrição da cidade de Campo Grande, MS. Multitemas, Campo Grande, Ms, v. 46, n. 1, p.139-152, dez. 2014. Disponível em: <http://www.multitemas.ucdb.br/article/view/180/219>. Acesso em: 29 set. 2019.
[4] Ministério da Saúde. Sobre a Vigilância de DCNT. Disponível em: <http://www.saude.gov.br/noticias/43036-sobre-a-vigilancia-de-dcnt>. Acesso em: 06 out. 19.
[5] MINISTÉRIO DO TRABALHO. Portaria nº 03, de 01 de março de 2002. Portaria Nº 03, de 1º de Março de 2002. Brasília, Disponível em: <http://trabalho.gov.br/pat/legislacao-pat/itemlist/category/722-legislacao-vigente-compilada>. Acesso em: 09 out. 2019.
[6] SAVIO, Karin Eleonora Oliveira et al. Avaliação do almoço servido a participantes do programa de alimentação do trabalhador. Revista de Saúde Pública, Brasília, v. 39, n. 2, p.148-155, 2005. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/rsp/v39n2/24035.pdf>. Acesso em: 23 set. 2019.
[7] OPAS (Org.). Doenças cardiovasculares. 2017. Disponível em: <https://www.paho.org/bra/index.php?option=com_content&view=article&id=5253:doencas-cardiovasculares&Itemid=1096>. Acesso em: 14 out. 2019.
[8] ZANINI, Roberta de Vargas et al. Consumo diário de refrigerantes, doces e frituras em adolescentes do Nordeste brasileiro. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 12, n. 18, p.3739-3750, jan. 2013. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/csc/v18n12/a30v18n12.pdf>. Acesso em: 10 out. 2019.
[9] ORGANIZAÇÃO MUNDIAL DA SAÚDE (OMS). Obesidade: prevenção e gerenciamento da epidemia global. Relatório da OMS sobre consulta da obesidade. Genebra: World Wealth Organization, 2000. <https://www.who.int/whr/2010/whr10_pt.pdf?ua=1> Acesso em: 23 set. 2019.
[10] CALIXTO, C. F. S.; AZEVEDO, J. F. M.; MONTEIRO, M. A. M.; SCHAEFER, M. A. Ava-liação da quantidade de óleo de soja em refeições oferecidas em um restaurante universitário. Demetra, Rio de Janeiro, v. 8, n. 1, p. 53-61, 2013. Disponível em: < https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/demetra/article/viewFile/7988/5774> Acesso em: 29 set. 2019.
[11] SCHLEY, Aline Parreira da Costa et al. Avaliação do Consumo de Óleo Vegetal em uma Unidade de Alimentação e Nutrição de Campo Grande – MS. Uniderp, Campo Grande, Ms, v. 1, n. 1, p.26-29, jan. 2019. Disponível em: <https://repositorio.pgsskroton.com.br/bitstream/123456789/23150/1/06%20-%20Avalia%C3%A7%C3%A3o%20do%20consumo%20de%20%C3%B3leo.pdf>. Acesso em: 29 set. 2019.
[12] XVI ENCONTRO LATINO AMERICANO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E XII ENCONTRO LATINO AMERICANO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 2013, São José dos Campos. “Uso de óleo e sal nas refeições em uma Unidade de Alimentação e Nutrição (UAN) e atitude do consumidor em relação à sua saúde. São José dos Campos: Universidade do Vale do Paraíba - Univap, 2013. 6 p. Disponível em: <http://www.inicepg.univap.br/cd/INIC_2012/anais/arquivos/RE_0918_0671_01.pdf>. Acesso em: 06 out. 2019.
[13] AMORIM, Maria Marta Amancio; JUNQUEIRA, Roberto Gonçalves; JOKL, Lieselotte. CONSUMO DE ÓLEO E GORDURA NAS PREPARAÇÕES DO ALMOÇO SELF SERVICE. Alim. Nutr., Araraquara, v. 2, n. 2, p.217-223, jun. 2010. Disponível em:https://www.researchgate.net/publication/49600234_Consumo_de_oleo_e_gordura_nas_preparacoes_do_almoco_self-service>. Acesso em: 06 out. 2019.